Turnaj v Kuřimi 27.11.2010

29.11.2010 11:08

Turnaj Kuřim - 1.ročník Memoriálu Miroslava Zetky

V sobotu 27.listopadu 2010 jsme se zúčastnili prvního celodenního turnaje v rámci zimní přípravy. A hned se klukům podařila "bedna", konkrétně tedy umístění na druhém místě, i když k celkovému vítězství chyběl jenom kousek.

Na poměrně kvalitně obsazeném turnaji jsme si zahráli docela pěkné zápasy (až na utkání s odvěkým rivalem-sousedem Starým Lískovcem, který ovšem v celém turnaji předváděl neslanou nemastnou hru a problém s ním měla i ostatní mužstva). Již dle zúčastněných týmů se daly čekat těžké a vyrovnané zápasy a úporné souboje o každý gól či bod do turnajové tabulky.

Na turnaj jsme měli odjíždět v kompletní sestavě, ale bohužel nad ránem byl postižen nevolnostmi Scooby a tak jsme dorazili bez něj. Během dne - snad i díky tomu, že se tolik těšil na turnaj a prostě si jej nemohl nechat ujít - ještě dorazil a pomohl klukům (na jejich přání) i ve finálovém zápase, ale nepředbíhejme. Sestava: v brance Fida Uhlíř, v poli: Míša Pavliš, Maty Svoboda, Danny Mareš, Kuba Tipek - Peťa Smetana, David Nevřa, Kajman, Matyáš Krupa, Kája Sedláček a později se přidal Scooby.

První zápas jsme absolvovali proti domácí Kuřimi a hned dost těžké utkání:

Kuřim - Tatran Kohoutovice 1:2 /0:1,1:1,1:2/, střelci: Smetana, Sedláček

Od začátku se do nás soupeř zakousl a Fida měl co dělat, aby udržel čisté konto. Po 2-minutovém náporu a třech gólových šancích soupeře (a dvou chybách Míši!!), se konečně dostáváme dopředu a to tak šťastně, že Peťa si sám na polovině vybojoval míč - a když sám, tak sám - a po pěkném sólu i zakončil..... a vedeme. To se soupeřem viditelně otřáslo. Nicméně i nadále je soupeř mnohem aktivnější než my a Fida kryje jednu střelu za druhou (nutno dodat, že v obraně moc nestíháme!!). Pokud jsme se dostali dopředu, pak hrajeme až příliš váhavě a nepřesně a míče ztrácíme či ani nepřebíráme dobré přihrávky do šancí. Soupeř stále "buší" a Fida potvrzuje svoji kvalitu a drží celý tým. Ve 14-té minutě ovšem kapitulujeme, když si útočnící soupeře narážečkami udělali "dobrý den" z naší obrany a podél vybíhajícího Fidy zasunují k tyči do naší branky. A je vyrovnáno 1:1. Soupeř si to za svoji aktivitu určitě zasloužil. Ale štěstěna je vrtkavá, a tak i když jsme po většinu zápasu nebyli lepšími, ke konci utkání se opět projevuje naše chuť po vítězství a kluci se tlačí před soupeřovu branku. V čase 16,20minut (hrálo se 17minut) háže Míša aut, Kájovi na nohu a ten trefuje GÓÓÓL. Vítězíme 2:1. 

V tomto zápase jsme sice jak se říká "utržili" vítězství, ale jinak to bylo hodně slabé - nepřebíráme hráče, špatně bráníme, hra je neuspořádaná, chaotická, téměř jsme si nevypracovali brankovou příležitost - přechod do útoku je náhodný.

Druhý zápas hrajeme s odvěkým soupeřem Starým Lískovcem:

Starý Lískovec - Tatran Kohoutovice 0:0 

Tak, jak jsem nastínil již výše, o tomto utkání je lépe nepsát a natož se více rozepisovat. Ale alespoň pár postřehů, abychom neochudili fanoušky. Jak je vidno z přiložené tabulky Lískovec ve svých zápasech 2x hrál 0:0, jednou 0:1 a jednou 0:5, co více dodat. Lískovec nastoupil do zápasu (tak jak i do ostatních, které sehrál) zatažený s vidinou rychlých brejků, herně slušně řečeno nic moc. Na to se těžko hraje. A přesně tak to vypadalo - nefotbalové, neuspořádané, nakopávané, téměř antifotbal - bohužel z obou stran. Během prvních tří minut 2x chybujema a soupeř z brejku neproměňuje - ještě že máme Fidu. Pak patří na dlouhé minuty zápas Nevřovi, který jako jediný - v tomto utkání - byl schopen podržet míč, rozehrát jej, vystřelit. Ve 14-té minutě chybuje Kajman a hráč soupeře se ocitá sám před Fidem - ten však vyráží!! Soupeř ale zahrává roh a opět účinkuje Fida, když v pádu bravurně vytahuje střelu k tyči. Kóóónec. Zlatý bod.

Další zápashrajem s RAFK Rajhrad:

Tatran Kohoutovice - RAFK 2:0, střelci: Svoboda, Nevřa

V sestavě soupeře proti nám nastupuje náš bývalý hráč Filip Čermák - Berma, je třeba říct, že nebyl téměř vidět. Ale k vývoji zápasu. Snad po předchozích nevalných výkonech či díky adaptaci na hrací povrch (dost pomalý, míč po něm moc "neklouzal"), se kluci předvedli v lepším světle, světle fotbalistů - no, už bylo na čase!!! Od začátku utkání soupeře tlačíme a ostřelujeme jeho branku (Míša a Maty z přímáku, Kajman a Kuba stříl ze hry - vše ale vedle). V 7-mé minutě Míša rozehrává další přímák, naráží Matymu a ten zavěšuje. Vedeme 1:0. Za chvíli na to, si Nevřa zatahuje míč po pravé straně a sám se rozhoduje i zakončit ...  a trefuje se. Zvyšujeme na 2:0. Po té se začíná probouzet i soupeř a zahrozí 2x z rychlého brejku - vše sbírá Fida. Opět se nedechujem k náporu i my. Maty dává krásnou křižnou přihrávku na Káju, ale gólman vyráží, škoda. O chvíli později Fida rozehrává a opět vysílá Káju, ten jde sám na brankáře, překonává jej, ale vracející se obránce vykopává z prázdné branky. Soupeř vrací podobným brejkem a trefuje naši TYČ - i golman si musí umět postavit své tyče - jak sdělil Fida. Na závěr utkání ještě získáváme 2 přímé kopy, ale oba stejně špatně rozehrávám do připravené zdi.

Poslední zápas skupiny hrajeme proti silné a dobře hrající Dostě Bystrc:

Tatran Kohoutovice - Dosta Bystrc 0:0

Dle vývoje ve skupině víme, že i remíza nám zajistí postup z 1.místa a souboj o celkové vítězství v turnaji, pokud prohrajeme budeme hrát o 3.místo.

A hned od úvodu se nestačíme divit. Ve 20 vteřině nás od pohromy ochránila pouze TYČ!!! Dosta i nadále tlačí a kluci v čele s Fidem neví, kam dříve skočit. Ale přežili jsme a v 5-té minutě se osmělujeme i my. Nejprve po pěkném výhozu může Kajman jít do šance, ale spí. Další šanci má Kája, ale špatně zakončuje - taková malá domů. Za chvíli Nevřa nahrává Peťovi a ten pěkně pálí, ale brankář v pádu vykopává nohou. Pak přebírá otěže zápasu soupeř. Zpočátku jen střelou vedle, ale s dalšími třemi již má co dělat Fida a čtvrtá již ťuká na naše BŘEVNO!!!! My vracíme stejnou mincí a tlačíme pro změnu "na pilu" my - přímák Míši - odhlavičkovali, aut Míši a střela Nevři - máme roh, střela po rohu - brankář chytá, Maty střílí po nahrávce Míši - opět chytá brankář, Maty zahrává přímák z poloviny - nad. Na konci zápasu ještě soupeř zahrává přímák, ale trefuje jenom naši dobře postavenou zeď. A FINÁLE JE NAŠE.......

Po ne příliš dobrých výkonech se tedy chystáme na finále. Docela jsme se těšili na mužstvo 1.SK Prostějov, ale více vstřelených branek (při shodě bodů a remízovém vzájemném zápase) nakonec určilo za našeho soupeře ČAFC Brno-Židenice.

finále: Tatran Kohoutovice - ČAFC Brno 1:2 /0:1,0:2,1:2/, střelec: Scooby

A finále pro nás začalo pěkným "kalupem". Už po první minutě (přesněji řečeno po 20vteřinách) prohrávám 0:1 a v čase 1,04minuty dokonce 0:2!!!!

A to nám oba dva góly dává stejný hráč a v obou případech po našich obrovských a lehkovážných chybách. V prvním případě po chybě Míši, jenž ztratil trestuhodně míč při rozehrávce a v druhém případě po chybě Kajmana ve středu pole (a nehrání dále s hráčem) a pěkné individuální akci soupeřova hráče, jenž stačil našeho obránce ještě vyškolit "houslemi" a zakončit. Bohužel v obou případech se Fida mohl jenom dívat. No, to byl fofr!! Po té ještě jednou zasahuje Fida. Pak se snad až zázračně rychle zvedáme (a hlavně díky Scoobymu), kdy právě on začíná tahat jeden útok za druhým a také střílí. Dokonce dává i gól, ale bohužel pouze vhozením míče z autu - a ten nemůže platit. Následuje však odveta soupeře a jeho tříminutovka je nabitá jednou větší šancí za druhou, tlak soupeře končí obrovskou šancí soupeřova 2-gólového střelce z úvodu utkání, kdy právě on jde sám na Fidu, ale ten zachraňuje. V této části utkání jsme až příliš pomalí a pozdě u všech míčů!! Od cca 7-mé minuty hru začínám zpřesňovat a to nám přináší prakticky trvalý tlak do konce utkání. Hned na úvod, v čase 7,40min., získávám z počátečního tlaku roh, jenž zahrává Maty a Scooby si naskakuje na hlavičku - a jak jinak pověsil TO TAM. Snižujeme na 1:2. To jako by kluky polilo živou vodou a začínají rozehrávat kolotoč, z kterého se soupeřovi musí točit hlava a jen s vypětím všech sil odvrací naše šance. Další roh Matyho - Kajman ztrácí těsně před střelou; a další Matyho roh - Nevřa sám před brankou, ale ani na 2x brankáře nepřekonává; Scooby háže aut - Nevřa zkouší patou-nic. Pak si vybíráme poslední slabší chvilku, když Míša rozehrává přímák dozadu, soupeř sbírá, ale Míša se zodpvědně vrací a odkopává ve chvíli snad za půlminuty dvanáct.UFF! Pak již jsme tu opět jenom my. Nevřa háže aut, Kuba střílí - těsně vedle. Kuba zatahuje míč dává Nevřovi, ten křížem Peťovi - střela vedle. Scooby háže aut - Nevřa netrefuje dobře a golman chytá. A ještě Nevřa zahrává roh, ale soupeř se definitivně osvobozuje .... a vítězí. Tak asi tolik o naší finálové účasti.

Končíme na druhém místě, a POZOR na vůbec ne špatném místě!!! Před začátkem turnaje, jsme moc s takovýmto výsledkem nepočítali, a dle předvedené hry už ani náhodou. Nakonec jsme toho štěstí měli docela dostatek, sice o trošku více ve finále a mohli jsme slavit ještě veseleji..... Ale na to, že to byl první celodenní turnaj v rámci zimní přípravy - výsledek je lepší než předvedené výkony!!! - tak buďme rádi. A vůbec není důvod mít svěšenou hlavu, jedeme dál, za dalšími pěknýmý výsledky a doufám lepšími fotbalovými výkony. Sluší se dodat, že Fida byl po zásluze odměněn jako jeden z hráčů turnaje - za sympatický brankářský výkon!

V přiložených souborech najdete výsledky, tabulky, obdržený diplom.

TurnajKuřim27112010-tabulky.jpg (869,6 kB)
TURNAJKuřim27112010-vysledky.jpg (891,4 kB)

TurnajKuřim27112010-diplom.jpg (1 MB) 

Dále pak ve Fotogalerii najdete i nějaké fotky z turnaje.

za trenéry

Michael Votoupal

Zpět