Turnaj Kuřim 9.1.2011

11.01.2011 12:54

V neděli 9.ledna 2011 jsme vyrazili na další celodenní turnaj v rámci naší zimní přípravy. Tentokrát jsme nejeli zcela kompletní. V sestavě chyběl omluvený Kajman a nemocný Kája Sedláček. Přesto kluci odvedli dobré výkony a opět jsme se probojovali do finále, ale nepředbíhejme.

První zápas jsme absolvovali s námi neznámým soupeřem Mars Svratka (z Vysočiny):

Tatran Kohoutovice - Mars Svratka 8:0, střelci: Smetana 3, Svoboda 2, Mareš, Nevřa, Scooby

Soupeř, jak i pozdější vývoj turnaje ukázal, nebyl přípiš nebezpečný a inkasoval poměrně hodně gólů. Tím lépe pro nás, při obvyklém pomalejším se rozehrávání v začátků zápasů, to byl optimální protivník.

Již v čase 0,40minut Nevřa zachytává výkop a nezadržitelně skóruje. Ani ne o půl minuty později rozjíždí svoji další akci opět Nevřa, přihrává míč Matymu a ten pěknou akci zakončuje tak, jak se má - gólem. A už vedeme 2:0. Pak se ocitá v šanci Peťa, ale jeho střelu brankář vykopává na roh. Po jeho rozehrání střílí Míša, avšak trefuje jenom TYČ. Odražený míč si "sbírá" Scooby a uklízí jej pěknou přízemní střelou k tyči po třetí za záda brankaře. 3:0. Pak jsme svědci několika pěkných výběhů Fidy pro míč a jeho zapojování se do hry jako pátého hráče (toto mu vydrželo po celý turnaj) - NO KÓNEČNĚ. Tak má vypadat moderní brankářský výkon v hale. Od 6-té do osmé minuty je čas Peti, ten se čtyřikrát po sobě pěkně uvolňuje a střílí, ale až na počtvrté "mu to tam padá". Zvyšujeme na 4:0. Asi 20 vteřin poté uniká po levé straně Danny a sám také zakončuje. 5:0. V podstatě hrajeme jenom my. V čase 9,30minut Míša háže aut, Maty si nabíhá a "z voleje" opět (podruhé v tomto zápase) skóruje. 6:0. O chvíli později zatahuje míč Maty a pálí.... bohužel jenom do TYČE. Pak se pokouší prosadit Nevřa, když střílí a vyraženou střelu ještě doráží hlavičkou, ale golman má. Další pas do brankoviště soupeře nachází Peťu, tem pěkně míč přebírá a ukázkově zakončuje. 7:0. Potom kluci začínají hrát tak trochu sobecky každý sám na sebe a hra dle toho vypadá. Je to koncert tahání míče, kliček, střel a vše bez gólového efektu. Až v 16-té minutě jako by si kluci vzpomněli, že je jich na hřišti více, rozehrávají pěknou kolektivní akci, která končí pasem Dannyho na Peťa, jenž kompletuje svůj gólový hatrick. 8:0.

 

Druhý zápas hrajeme s již pro nás dostatečně známým soupeřem Dostou Bystrc:

Tatran Kohoutovice - Dosta Bystrc 1:0, střelec branky: Pavliš 

Ještě se kluci a asi ani diváci pořádně nerozkoukali, a již se do první velké šance "žene" Míša po pěkném vysunutí ..... obchází vše, co mu stojí v cestě a parádně míč "uklízí" za záda již bezmocného brankáře. V čase 0,30minut vedeme 1:0. I nadále jsme aktivnější. Scooby sbírá výhoz soupeřova brankáře a střílí jen těsně vedle, hážeme aut a Míša jde opět sám - tentokrát brankář sťastně vybíhajíc v pádu míč odkopává, další aut a Nevřa hlavičkuje - chytá. Pak soupeř předvádí dva rychlé ukázkové brejky: první když jde tři na jednoho - Fida skvěle likviduje, druhý v poslední chvíli odvracíme na roh a Fida chytá. Do konce utkání však již hrajeme vpodstatě jenom my. V 9-té minutě Scooby pasem vysílá Matyho, ale ten netrefuje. Míša střílí nad, Scooby po rohu střílí - brankář chytá, Nevřa střílí vedle. V čase 16,40minut hážeme aut a Míša v dobré pozici míč netrefuje. A je tu konec. Další cenné vítězství je naše.

 

Další zápas hrajeme s odvěkým rivalem-sousedem Starým Lískovcem:

Tatran Kohoutovice - Starý Lískovec 0:0

Už víme, co máme čekat - tuhý boj o každý míč a metr hrací plochy. Sousedé si nedají nic zadarmo. Tentokrát (oproti předchozímu našemu vzájemnému duelu) je soupeř fotbalový a dává také góly svým soupeřům. A byly jsme nakonec svědky vcelku pěkného fotbalu z obou stran. I když jsme měli více ze hry my, ale soupeře nás nejednou - naštěstí jenom bezgólově - vystrašil. Zápas začínáme tlakem a hned v úvodu dobíhá Nevřa pěkný pas, avšak soupeřův brankář byl o kousíček blíže míči. Hážeme aut a Míša hlavičkuje, ale brankář je opět na svém místě - chytá. Pak Fidu zkouší pro změnu soupeř - Fida však s přehledem chytá. Stejně tak se osvědčuje Fida i po střele soupeře z přímého kopu. Pak  jsme "na tahu" zase my: Míša nahrává míč Kubovi a ten pálí - brankář chytá, hážeme aut a Kuba hlavičkuje nad, Scooby pálí ze hry - těsně nad, Míša uniká po levé straně a střílí - opět brankář chytá. Nyní přichází velmi rychlý brejk soupeře, který nestačíme přerušit, a po pravé straně unikající útočník soupeře, dává míč po zemi na střed před naši branku, avšak naštěstí Fida nepřipouští žádnou diskusi, že bychom měli inkasovat - v pádu míč odebírá z nohy soupeři. UFF!! Tak to bylo těsné. Ale soupeř je při chuti a po našem faulu kope další přímák - Fida vyráží na roh a ten pak likviduje. K závěru zápasu se snažíme o změnu skóre my. Po pěkné akci rychlých narážeček po ose Míša-Kuba-Maty, Maty dostává na "dlouhou nohu", přesto zakončuje těsně vedle. Pak ještě hážeme aut a Kuba se ocitá sám před brankářem.... ten však Kubovu střelu vyráží. A rozhodčí píská konec. Vydřená "zlatý" bod. 

Poslední zápas skupiny hrajeme proti hrajeme složenému mužstvu Sparta Brno 1998+Kuřim 2000 (SPAKU):

Tatran Kohoutovice - SPAKU 1:0, střelec: Svoboda

Dle vývoje ve skupině víme, že pouze výhra pro nás znamená jistotu účasti ve finále trunaje.

S tímto také kluci nastupují do zápasu a vidina účasti v boji o celkové vítězství je žene kupředu "zpátky ni krok" :-)). Již v první minutě Nevřa skvěle vypichuje míč soupeři na naší polovině a nezištně posílá vpřed - do samostatného nájezdu na brankáře - Míšu. Brankář však Míšovu střelu skvěle vyráží... škoda, přeškoda. Tlačíme dál. Ve 2-hé minutě soupeřův brankář špatně odkopává míč a Míša jde opět sám, jeho střelu ZASE gólman šťastně vyráží na roh. A dostává se ke slovu i soupeř. Z přímého kopu ohrožuje naši branku - Fida chytá. Další rychlá akce a Fida střelu opět stahuje do své náruče. Fida rozehrává středem, ale Maty ztrácí, soupeř střílí...naštěstí nad. V osmé minutě se k sólu po pravé straně nadechuje Maty a celé jej zakončuje parádní bombou.......bohužel do BŘEVNA....Aby mu to nebylo líto o chvíli později Fida rozehrává zachycený míč přes Nevřu, ten jej posílá na Matyho a ten tentokrát nezaváhá..... Trefuje to. Moc hezké. Ujímáme se vedení 1:0. A větší aktivita je i nadále na naší straně. Scooby posílá pěkný pas vzduchem na Nevřu, ten pěkně trefuje, ale brankář kryje. Scooby kope přímák a soupeř odkopává. Ve 13-té minutě nás ještě zlobí soupeř, když prvně ze hry střílí nad a po té z přímého kopu nastřeluje pouze naši zeď. Celý zápas ukončuje ještě svoji střelou Danny, ale to je již vše. JSME VE FINÁLE a už jenom čekáme, kdože bude naším soupeřem.

Do finále s námi se nakonec dostává jediný neporažený a navíc vše vyhrávající celek domácích FC Kuřim.

finále: Tatran Kohoutovice - Kuřim 0:0, 1:2 na penalty, jediný šťastný střelec pokutového kopu: Svoboda

V úvodu hry z našeho tlaku získáváme roh, ale nic jsme z něj nevytěžili. Naopak po chybě Míši  po pravé straně uniká útočník soupeře a po zemi přihrává na volného středového hráče, ten střílí a Fida bravurně chytá. UFFFFF! Tak to bylo jen o ten pověstný fous. Fidovi se příliš nedaří výkopy a soupeř na tom "vydělává" snadno a jednoduše získanými míči a střelami, které však nejsou nijak nebezpečené. V 5-té minutě jde po pravé straně vpřed Kuba a střílí vedle, míč však ještě na hřišti zachytává Peťa a pálí - avšak pouze do nohou soupeřova brankáře. Po minutě si Peťa svoji smůlu zopakuje: to když si naráží míč s Nevřou a Peťovu pěknou střelu golman chytá. Obratem se dostává do přečíslení soupeř (3 na 2), Fida však šanci likviduje na roh. Pak se ukazuje v dobrém světle Scooby, jenž zprvu nabízí možnost ke skórování Matyášovi (ten ale netrefuje) a po té vybízí k zakončení Matyho, jehož střelu brankář soupeře chytá. Hážeme aut a Míša hlavičkuje - brankář opět má. Další aut a Míša tentokrát nohou střílí... ale těsně nad. Scooby pálí, taktéž těsně nad. Poslední nebazpečnou situací v utkání je přímák soupeře, v čase 14,10minut, který chytá Fida. A je tu nerozhodný finálový stav, tzn, že budou následovat tři penalty z každé strany.

 

Penaltový rozstřel: Začínáme jej my. Maty se rozbíhá a trefuje dobře k tyči, soupeřův brankář zachytává, ale ne tak dobře, aby udržel míč před brankovou čarou. Vedeme 1:0. Kuřim srovnává - Fida byl bez šance si na míč sáhnout. Dalším exekutorem je Danny. Bohužel netrefuje míč dobře a střela doprostřed brány není těžkou prací pro soupeřova brankáře. Kuřim druhou proměněnou penaltou strhává vedení na svoji stranu. Opět Fida neměl šanci. Posledním kopajícím penaltu ya nás je Míša. A zase - střela do prostředku branky, opravdu, ale opravdu nemůže brankáře Kuřimi překvapit. Prohráváme tedy 1:2 na penalty.

 

Jednoduše řečeno k finále: co je nám platné, že jsme byli lepší a měli i šance, když to hlavní, to koření fotbalu, totiž góly, jsme jaksi zapomněli dávat. A v penaltovém rozstřelu - to je již spíše taková loterie, než fotbalové umění. Ale i takový je ten kulatý nesmysl.....prostě kulatý.

 

 

Co říci na závěr. Opět v Kuřimi končíme na druhém místě. Kluci by si za dlouhodobě pěkné výkony již zasloužili něco vyhrát, ale, ale.... asi chybí ten pověstný kousek štěstíčka. Dále proměňování gólových šancí není také optimální. A hlavně to je příčinou. Fotbalovost, um, bojovnost, nasazení, to tam vše je, ale prostě to nestačí... Žádná tragédie se neudála, jen to trochu zamrzí. Ale dívejme se dopředu n to, co nás čeká a těšme se na další pěkné výkony. Vždyť ani druhé či třetí místo není vůbec špatné.

 

V přiložených souborech najdete výsledky, tabulky, obdržený diplom.

Kurim09012011-diplom.jpg (946,9 kB)

Kurim09012011-tabulkyskupin.jpg (900,9 kB)
TurnajKuřim09012011-pravidla+rozlosovani.doc (54,5 kB)
 

Dále pak ve Fotogalerii najdete i nějaké fotky z turnaje.

za trenéry

Michael Votoupal

Zpět