Turnaj Třebíč 15.1.2011

17.01.2011 14:17

Další cenné umístění a zkušenosti

I takto by se dal nazvat náš další turnaj v letošním roce. I když nejen rodiče, ale i hráči a trenéři by rádi viděli a zažili konečně vítězství (kluci by si jej za dlouhodobě podávané dobré výkony bezesporu zasloužili) tak nám asi ten "kulatý nesmysl" (nebo snad fotbalový bůh? :-))) není až tak příliš nakloněn. A e i tak je to další výborný výkon našich kluků.

Do turnaje jsme vstoupili se silnými celkem Svratky Brno (možná v té době ještě nebyl až tak silným, ale rozhodně se během turnaje rozehrál), pak nás ve skupině čekali SK Tuřany a pro nás neznámé celky SK Nedvědice a FC Žďas Žďár nad Sázavou.

První zápas: Z MINIMA MAXIMUM

Tatran Kohoutovice - FC Svratka Brno 2:1, střelci: Pavliš, Svoboda

vývoj skóre: 0:1, 1:1, 2:1

Do prvního zápasu jsme vstoupili docela s respektem. Celek Svratky měl to nejsilnější, co mohl postavit - aktuálně je v soutěži mladších žáků o třídu výše na druhém místě a usiluje o postup do žákovské divize (starší žáci vedou svoji skupinu). A začátek byl pro nás hrozbou. Již ve 22vteřině utkání Míša ztrácí míč a soupeř střílí.... naštěstí pro nás trefuje pouze TYČ. Až do 5-té minuty se hra bez většího nebezpečí - i když obě strany kopaly přímé kopy (většinou v okolí poloviny hřiště) - "přelévala" z jedné starny na druhou. Až v čase 5,40minut zahráváme roh, soupeř odhlavičkoval a jde do brejku, útočník přechází přes Dana a je samotný tváří v tvář Fidovi, ten pěkným výběhem zmenšuje střelecký úhel a střelu vyráží na roh. Tak to bylo "těsné". Tlak soupeře však narůstá. Háže aut a pokouší se zakončovat (střelou přes hlavu) - Fida má. Přichází začátek 8-mé minuty, Nevřa nedohrává souboj a nechává hráče vystřelit.... a je to. Prohráváme 0:1. Přesto kluci hrají dál a neskládají zbraně. V čase 8,20 minut střílí Míša (první naše střela ze hry!!), ale jeho střela míjí branku soupeře. Pak faulujeme, ale pro změnu z přímého kopu netrefuje naši branku ani soupeř.O chvíli po tém máme výhodu přímého kopu my: Maty střílí nad. Po dalším faulu soupeře, kopeme opět my. Tentokrát si míč staví Míša a z cca 12metrů posílá míč pěkně po zemi až do sítě soupeře. SUPER. Vyrovnáno!! 1:1. Ani ne o dvě minuty později opět fauluje soupeř a míč si nyné chystá Maty. Rozběh, střela... a JE TO TAM. Vzhledem k tomu, že se hrací doba je pouze 13minut. Soupeř již nemá čas na srovnání. VÍTĚZÍME. Tak to bychom měli. Dramatické, ale šťastné zahájení turnaje.

Zápas druhý: AŽ ZBYTEČNĚ UDŘENÉ VÍTĚZSTVÍ

Tatran Kohoutovice - SK Tuřany 2:0, střelci: Svoboda, Škubica

Ruchlý začátek a o to horší dohra. Tak by se dalo nazvat další naše utkání. Již v 16-té vteřině Peťa pěkně zatahuje po pravé straně, dává míč Matymu a ten nezaváhá. Vedeme 1:0. Po té si soupeř kopne 2x přímák, ale nijak nebezpečně pro nás. Začíná 4-tá minuta a hážeme aut, míč přebírá Míša a posunuje jej Scoobymu, ten střílí..... a trefuje. Jak jednoduše, rychle, přesně a pohledně provedeno. Je to 2:0. Ale to je vše. Potom přichází na řadu až příliš velká řada nepřesností, zbytečně odevzdaných míčů soupeři, zbrklostí, a ano i sobeckosti se strany kluků. Navíc se k tomu přidává i Fida, když několikrát "opře" míč z výkopu do stropu či vzkopne přes polovinu (z toho jsou přímáky pro soupeře) a "přihayuje" i nějaký ten špatný výhoz. Proč? Vždyť máme tak dobře rozehráno. Rozum zůstává stát. Naštěstí soupeř není schopen toho příliš vymyslet a tak jeho jedinou větší šancí je až v čase 11,10minut únik po levé straně, který však sbírá Fida.

Třetí utkání: DůLEŽITÉ VÍTĚZSTVÍ aneb kluci zase hrají náš fotbal

Tatran Kohoutovice - SK Nedvědice 6:0, střelci: Pavliš 2, Nevřivý, Smetana, Svoboda, Krupa

O to více je nutno si cenit právě toto utkání, ani ne tak kvůli vysoké výhře, ale hlavně z důvodu návratu k líbivé kolektivní hře. Nastupujeme proti pro nás neznámému soupeři, který v předchozím svém utkání prohrál s Tuřanami jenom 2:3). Již od začátku však naši kluci prokazují lepší výkonost a hlavně vzájemnou souhru. Už v 10-té vteřině Míša pálí-vedle. Pak Fida si vyměňuje míč s Míšou, ten dává Scoobymu a ten ještě posouvá Nevřovi. Nevřa prostě takovou pěknu akci musí zakončit. A jak jinak než gólově. MÓC HEZKÉ. Vedeme 1:0 a to běží teprve 40-tá vteřina. Hážeme aut a Míša pálí z první - vedle. V čase 2,10minuty Nevřa "splácí" týmu, co před chvíli obdržel a předkládá gólovou přihrávku Matymu. Maty v pohodě "zasunuje" za záda bledého brankáře hostí. A už je to 2:0. Neuteče ani celá další minuta a Míša parádně hledá a nacháźí Peťu a ten v klidu sám, nikým neobtěžován, skóruje. Opět se mění výsledek. 3:0 pro nás. Soupeř sotva lapá po dechu, ale my hrajeme. Za další minutu letí míč do pokutového území a v "závaru" jej před brankářem tečuje Matyáš a míč si nachází cestu až do sítě. Výborně. Zvyšujema nA 4:0 v čase 4,30minut. Tak to je fofr. Pak nás ale soupeř tvrdě sráží zpět na zem. V čase 5,10minuty Fida vynikajícím způsobem vytěsňuje střelu soupeře z brejku na BŘEVNO avšak dobíhající Danny, trochu dezorientován, fauluje v našem pokutovém území...... a je z toho penalta. Čas 5,40minut soupeř si staví míč na značku pokutového kopu, Fida si kontroluje postavení tyčí a jde vidět, že si věří. Střela, skok a ......Fida nekompromisně chytá míč. TAK TO KLOBOUK DOLů! Jako by chtěl odčinit svoje drobné zaváhání, vrhá se Danny do zteče soupeřovy branky. Nejprve si staví míč na přímák a brankář jen tak tak jeho střelu vykopává nohou, po té jen těsně vedle střílí ze hry. V 8-mé minutě "rozjíždí" zase jednu fotbalovou nádheru Míša, když si naráží 2x míč s Kubou a ten také střílí - brankař s vypětím sil ale chytá. Míša přesto dokazuje, že si s míčem rozumí a o chvíli na to si vyměňuje míč s Matym a sám zakončuje. Tentokrát přesně, tvrdě a tam, kam to má být. Zvyšujeme na 5:0. Jako by se kluci nechtěli nechat zahanbit, hned předvádějí další OKU LAHODÍCÍ akci: Maty dává míč  Nevřovi, ten posunuje Scoobymu a ten znovu směruje míč na Matyho, Maty však k naší smůle již míč "nezachytává".  Pak opět pozornost brankáře testuje Míša - vyráží, odražený míč napálil z polovony hřiště Scooby, ale obránce odkopává. V 10-té minutě Fida rozehrává chycený míč středem, kde jej pěkně přebírá Nevřa a posílá Scoobymu, ten však již přihrávku nestihl. Škoda, to bylo pěkné. Pak centruje Peťa z přímáku na Matyho, avšak ten hlavou netrefuje. V čase 11,20minuty ještě stihne Maty uniknout po pravé straně a nachystal míč Míšovi. Míša nezaváhal a uzavřel skóre zápasu na 6:0.

Zápas čtvrtý: POKLIDNÁ VÝHRA s až příliš velkým množství nevyužitých šancí

Tatran Kohoutovice - FC Žďas Žďár nad Sázavou 2:0, střelci: Pavliš, Škubica

A máme tu další zápas proti neznámemu soupeři. Utkání začínáme třemi, když ne přímo tutovými, tak minimálně gólovými ano, šancemi v podání Peti. Ve 40-té vteřině Nevřa rozehrává na Scoobyho a ten posunuje křížem na Peťu. Bohužel Peťa nabídnutou gólovou příležitost zahazuje. Brankář vykopává a míč si sbírá opět Peťa, střílí, avšak brankářchytá. Po chvíli jde z levé strany - kdo jiný - Peťa sám na brankáře, střílí, ale brankář zase chytá. V čase 2,50minuty rozehrává míč Míša na Scoobyho, ten se kličkou zbavuje brankáře a s přehledem po zemi míč "uklízí" do sítě. Ujímáme se vedení 1:0. Běží 5-tá minuta utkání a Míša si sbírá odražený míč a hned napřahuje ke střele, je parádní. Míč padá tam, kam při fotbale patří - no přece za záda soupeřova brankaře a přesněji řečeno i do jeho branky. Zvyšujeme na 2:0. Pak soupeř zahrává dva přímé kopy z poloviny hřiště (první po našem faulu a druhý po výkopu Fida přes polovinu). Naštěstí se nestalo nic nebezpečného.V 8-mé minutě se řítí sám na soupeřova brankáře Kuba, ale jeho střelu golman likviduje. Za chvíli se zastřeluje Scooby - nad. V čase 10,30minut zahrává Nevřa roh na Scoobyho, ten chystá míč Matymu. Maty pálí, ale opět chytá brankář. Scooby pěknou kolmou přihrávkou po zemi vysunuje Nevřu, Nevřa přihrává Míšovi, jenž se ocitá sám u tyče soupeřovy branky, ale ten střílí pouze stojícímu brankáři do náruče.  Přímák střílí Scooby nad. Pak faulujeme u hrazení a přímý kop soupeře kryje Fida. Závěr zápasu patří nám, konkrétně Míšovi, který dostává míč do brejku, ale včasně vyběhnuvší brankář soupeře jeho střelu vykpává v pádu nohou. V čase 12,50minut ještě jednou ze hry pěkně střílí Míša a brankář vyráží na aut. KONEC.

A jdeme do semifinále z 1.místa ve skupině. Tzn, že budeme hrát s druhým mužstvem z druhé skupiny.

Semifinále: NERVYDRÁSAJÍCÍ SOUBOJ AŽ DO SAMOTNÉHO KONCE včetně penaltového rozstřelu

Tatran Kohoutovice - FC Dosta Bystrc 1:1 po základní hrací době, 3:2 na penalty, střelci: Nevřivý (ve hře), z penalt: Smetana, Škubica, Pavliš

A je to tady ! Do semifinálových zápasů turnaje se dostávají pouze brněnská mužstva. Kromě nás a Dosty, hrají druhé semifinále Svratka s ČAFC.

Utkání začínáme aktivněji a již v čase 1,10minut kope Míša přímák z cca 16metrů a Scooby výborně cloní brankáři, ten jenom s největším vypětím střelu vyráží. Odražený míč získáváme a Maty bez větší přípravy střílí...... a trefuje BŘEVNO. Soupeř se, ale začíná vzpamatovávat a ještě ke všemu mu "dáváme křídla". To když v končící 4-té minutě Maty, při rozehrávce z pozice obránce, fatálně chybuje a dává míč nahrávkou přes prostředek!!! (kolikrát jsme říkali, že tak ne a nikdy!!!) přímo na nohu samotného útočníka soupeře. Fida se může po střele soupeře jenom smutně podívat, více opravdu nemohl udělat. Prohráváme 0:1. Přesto opět hrajeme více my než soupeř. V páté minutě Míša zatahuje po levé straně a dává míč zpět na zezadu nabíhajícího Scoobyho, ten pálí ....... a je tam další BŘEVNO!!! Za chvíli kope Danny přímák, ale nad. Soupeř oplácí, zakládá rychlý útok a musí "jít do akce" Fida, který naštěstí pozorně sleduje hru a ve výběhu míč zachytává, ale nedrží jej dostatečně a soupeř mu jej odkopává z ruky. Ještě že je ve správnou dobu na správném místě Míša a zachraňuje a po něm míč sbírá Fida. UFFFFFFF! Tak to bylo, tzv. "o prsa korejské ženy" - pro mladší prostě "jen tak, tak". Obratem zakládáme pěknou akci my: Fida dává míč na Míšu, ten přihrává Kubovi a jeho střelu brankář vyráží na roh. Roh bohužel nevyužíváme. Další naši akci rozehrává Scooby a po jeho střele následuje další roh. Opět jej nijak valně nevyužíváme. V čase 9,10minut je na 9metrech faulován Maty a Míša přímý kop rozehrává slabou střelou, kterou soupeř odkopává. Pomalu, ale jistě se blíží konec zápasu a my stále nemůžeme korigovat výsledek. Naše chvíle však přicházejí. nejprve Peťa po našem autu střílí, avšak netrefuje branku. V čase 12,10minut zatahuje míč po pravé straně Míša a krásně uvolňuje Nevřu, jenž ani na okamžik neváhá a s jistotou zakončuje. VYROVNÁNO. Tak to jsme si opravdu zasloužili. Rozhodčí končí zápas a jdeme na penalty.

Penaltové drama začíná Dosta, ale hned první pokus Fida nekompromisně likviduje-chytá. Peťa má možnost dostat nás do vedení - podařilo se.  Soupeř načíná druhé pokusy - proměňuje. Na druhou penaltu za nás si staví míč Scooby... a dává s přehledem k tyči. Třetí sérii zahajuje Dosta a proměňuje. Jako poslední z trojice střelců si míč na značku pokutového kopu klade Míša.....a je to tam. Vítězíme na penalty 3:2.

A JSME VE FINÁLE.

Finále: DůSTOJNÉ UKONČENÍ TURNAJE, bohužel s větší smůlou pro nás

Tatran Kohoutovice - Svratka Brno 0:1

Tak, čeká nás nelehký soupeř, kterého jsme dnes již jednou porazili, jenž se ale během turnaje rozehrál k velmi dobrým výkonům a kromě prohry s námi každého soupeře obdařil "pěkným gólovým výpraskem" (viz výsledky).

A nezačínáme zrovna dobře. Ve 30-té vteřině Fida míč odkopává tak nešťastně, že jej daruje útočníkovi soupeře, ale jeho střelu bez výrazných problémů chytá. Obratem podnikáme zteč směrem na soupeřovu branku. Soupeř odvrací na roh a roh odhlavičkovává do bezpečí. V čase 2,10minuty zkouší bdělost soupeřova brankáře Scooby, ale netrefuje optimálně.  Stejně oplácí i soupeř a z protiútoku střílí - Fida chytá. Scooby vrací obdobně  míč na soupeřova brankáře, ten však zachytává. Ve 4-té minutě zahrává soupeř přímý kop, Fida střelu z něj vyráží a dorážku chytá. O půl minuty později Fida sbírá míč nohou a opět jej "namastil" na kopačku soupeři, ten - asi tak překvapen - naštěstí střílí mimo naši branku. Pak útočíme my. Scooby zatahuje po pravé straně a nahrává Kubovi. Kuba však nic nevymyslel a míč ztrácí. 6,40minut soupeř kope přímák (za dotek míče o strop) - střela letí vedle. V čase 7,20minut máme pro změnu výhodu přímého kopu my: Matyho střelu brankář kryje. Další naše chyba - Fida vykopává přes polovinu hřiště, tzn. přímý kop soupeře - Fida chytá. Neuplyne ani půl minuty a děláme další chyb (dotek míče o strop): Fida střelu vyráží. Běží 10-tá minuta stále se hraje bez gólu. Míša rozehrává přímák za faul na Nevřu - nic z toho. Vzápětí nabízíme šanci soupeři, faulujeme, ale střelu z přímého kopu chytá Fida. O chvíli později má soupeř opět výhodu přímého kopu - střela však prosviští nad naší brankou. Po naší rozehrávce získává míč soupeř a zakládá postupný útok, míč se dostává na levou stranu a útočník soupeře se velice dobře uvolňuje přes Dannyho a střílí. Fida proti střele vybíhá, ale ta je výborně trefena a i umístěna (po zemi k protilehlé tyči). Fida nemá. V čase 11,50minut tedy dostáváme branku. Kluci, co nejrychleji berou míč, rozehrávají .....a dáváme gól. Jaké je, ale naše překvapení - rozhodčí jej neuznává. Údajně míč při rozehrávce nebyl v klidu. Prokázat opak lze jen velmi těžce. Na víc bohužel není čas. KONEC UTKÁNÍ je tady. Škoda závěru.

Sportovně je třeba uznat, že soupeř byl o trochu více fotbalovější, dostal nás častěji a po delší dobu pod tlak a my jsme pak chybovali. Více střílel. Herně to z naší strany nebylo špatné - kluci se viděli a míče si také dobře "dávali". Avšak počet našich chyb (zejména po výkopech Fida - doteky míče stropu, výkopy přes polovinu či "namastěné" míče soupeři) byl až příliš velký (adekvátní tak pro celý turnaj a ne pro jeden zápas a ještě finálový) a je až zázrak, že je soupeř lépe nevyužil. V úhlu tohoto pohledu jsme prostě nemohli být vítězi. Tak snad příště, někde jinde... to už vyjde.

Přesto je to další velmi dobrý výsledek a spousta dalších fotbalových zkušeností pro hráče, trenéry a věrné fanoušky. Ne nadarmo se říká, že teprve prohra je začátkem dalších vítězství. Tak se těšme na budoucí.

 V přiložených souborech najdete jednotlivé a celkové výsledky turnaje a výsledky základních skupin.

 

TurnajTrebič-tabulkySkupin.jpg (837,2 kB)


TurnajTrebič15012011-výsledk.jpg.jpg (1,4 MB)
 

Ve Fotogalerii, pak najdete nějaké foto z turnaje.

 

Zpět